середа, 22 березня 2023 р.

 

Майстер - клас для вихователів

 з образотворчої діяльності 

Тема: «Нетрадиційні техніки малювання»


            Творчий підхід до вирішення будь-якої задачі виникає у дитини тільки в тому випадку, якщо педагог познайомить його з безліччю способів і варіантів її рішення. Вибір того чи іншого прийому при створенні зображення, обумовлений вмінням спостерігати, вдивлятися в навколишній, помічаючи не тільки яскраві, впадають в очі деталі, але і нюанси. Мало навчити дітей ремісничим навичок, прийомів роботи з різними художніми матеріалами, головне - пробудити в них почуття, особистісне ставлення до задуманого твору.

1. Малювання свічкою

Вік: від 4 років

Засоби виразності: колір, лінія, пляма, фактура

Матеріал: свічка, щільний папір, акварель, пензлі

Спосіб отримання зображення: малюємо свічкою на папері. Потім зафарбовуємо аркуш аквареллю в один або кілька кольорів. Малюнок свічкою залишається білим.


2. Монотипія предметна

Вік: від 5 років

Засоби виразності: пляма, колір, симетрія

Матеріал: щільний папір будь-якого кольору, пензлі, гуаш або акварель

Спосіб отримання зображення: складаємо аркуш паперу вдвічі і на одній його половині малюємо половину зображуваного предмета (предмети вибираються симетричні). Після малювання кожної частини предмета поки не висохла фарба, лист знову складається навпіл для отримання відбитка. Потім зображення можна прикрасити, також складаючи аркуш після малювання декількох прикрас.


3. Кляксографія з трубочкою

Вік: від 5 років

Засоби виразності: пляма

Матеріал: папір, туш або рідко розведена гуаш у мисочці, пластикова ложечка, трубочка (соломинка для напоїв)

Спосіб отримання зображення: зачерпуємо пластиковою ложкою фарбу, виливаємо її на лист, роблячи невелику пляму (крапельку). Потім на це пляма дуємо з трубочки, так, щоб її кінець не торкався ні плями, ні паперу. При необхідності процедура повторюється. Відсутні деталі домальовуються.


4. Акварельні олівці

Вік: від 5 років

Засоби виразності: пляма, колір, лінія

Матеріал: щільний папір, акварельні олівці, губка, вода в блюдечку

Спосіб отримання зображення: змочуємо папір водою за допомогою губки, потім малюємо на ній олівцями. При висиханні папір знову змочується.

Сьогодні я познайомила Вас лише з 4 нетрадиційними прийомами зображення. Сподіваюся, використання їх у роботі дозволить зробити заняття з образотворчої діяльності більш цікавими та різноманітними.



Немає коментарів:

Дописати коментар