ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
Основними причинами таких спалахів є порушення
технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних
умовах, без належного температурного режиму тощо.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові
страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із
запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних
захворювань.
З метою профілактики інфекційних захворювань та
харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх
недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти
харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений
термін.
- не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у
продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у
непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та
піском.
- готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви
бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити
вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно
перевищувати 2 годин.
- якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко
псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти,
які потребують охолодженого зберігання).
- намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої
термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При
споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а
при споживанні дітьми - обдати окропом.
- також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування
їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера,
підземні джерела, поверхневі води).
- для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих
джерел водопостачання або питну бутильовану.
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний
туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для
пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з
милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.
- у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться
до найближчої лікувальної установи.
- при відпочинку групою хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря)
ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати
швидку медичну допомогу.
Немає коментарів:
Дописати коментар